2012. június 3., vasárnap

Magyar ékszer, brazil lélekkel

A Rio de Janeiro-ban született Bruna Seve Patkó, tizenegy évvel ezelőtt járt először Budapesten. Amikor a Váci utcán és a Vásárcsarnokban sétálgatott későbbi férjével, beleszeretett a hagyományos magyar népművészeti stílusba, de nagyon furcsa volt számára a kontraszt, a színes, vidám hímzések, és az emberek szomorkás arca között. A sors viszont úgy alakította, hogy Bruna, ma már a LOKALWEAR alapítójaként, mosolyt csal az arcokra a brazil lélekkel készített, magyaros ékszereivel.

l_w_12335
fotó 1

A mindig mosolygós tervezőt és kreatív igazgatót a belvárosi irodájában látogattam meg…bevallom, aznap én is csak megerősítettem a magyarokról kialakult sztereotípiát, nem voltam épp túl optimista kedvemben. Bruna viszont csak úgy sugárzott a jókedvtől és a nyugalomtól, amit én is hamar átvettem tőle…azért a finom kávé és a gyönyörű ékszerek is jótékony hatással voltak rám:)

fotó 3

Izgalmas élmény volt betekintést nyerni egy ilyen kreatív, alkotói közegbe, ahol a táblán sokasodnak a tervek, meg lehet csodálni a legújabb kollekció darabjait, a régebbiekkel egyetemben. Mondjuk az nem is igazán jó szó, hogy régi, hiszen Bruna még csak kb. két éve kezdett el igazán foglalkozni a saját márkájának kitalálásával. Ilyen rövid idő viszont elég is volt neki, hogy kitaláljon egy olyan termékcsaládot, ami nem csak szép, de értéket is képvisel, ami mögött van egy eszme és hagyomány. Mindezt természetesen nem egyedül érte el, hanem azokkal a fiatal alkotókkal, akikkel hatékonyan együtt tud dolgozni.

fotó 2
fotó 1 (2)

Az első kollekcióban Bruna egyrészt a Matyó stílus iránti rajongását fejezte ki különleges fülbevalóival és nyakláncaival, másrészt pedig újraértelmezte a “Rege a csodaszarvasról” című mondánkat. A brazilok babonásak, ezért szeretett volna létrehozni egy olyan kabalafigurát, ami szerencsét hoz. Így esett a választása a csodaszarvasra aki a monda szerint az ősmagyarokat elvezette az Etelközbe, ahol megalapították a hun nemzetséget. Így ez az állat az új kezdetet, az építő jellegű utat jelképezi. Ha egy ilyen állandó karkötőt hordunk, akkor mindig eszünkbe jut, hogy mit kívántunk a mi kis csodaszarvasunktól, és tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni az életünkben.

fotó 1

csodaszarvas-karkoto_arany_bordo

A legújabb kollekcióval a LOKALWEAR tavaly nyáron kezdett el foglalkozni. Brunának nagyon megtetszettek a kézzel hímzett, Kalocsai terítők, ezért utánajárt annak, hogy ki ismeri ezt a technikát. Végül rátalált Romsics Lászlóné népi iparművésszel, akinek a munkái inspirálták a Richelieu kollekció megalkotásában.

fotó

Egy-egy darabot nem kis munka megalkotni, a csipkéket egy házaspár készíti, nyugdíjas nénik pedig kézzel varrják rá, és szerelik össze a vázzal, nagyon aprólékosan és precízen. Ez a megoldás jó kis kombinációja a régi és a modern eljárásoknak.

l_w_11934
l_w_11966
l_w_12405

Ugye azt nem is kell részleteznem, hogy mennyire tetszenek ezek az ékszerek:) Szívesen viselném bármelyiket, mert tudom, hogy olyan értéket képviselek velük, amikkel azonosulni tudok! Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen darabot fontos eseményeken, de akár a hétköznapokon is jó lehet hordani.
Nagyon megfogott Bruna gondolkodása és szemlélete, köszönöm az inspiratív élményt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...